Voorbeeld factuur zzp'er in de zorg

Als zzp'er in de zorg zal je facturen moeten  versturen na het verrichten van werkzaamheden. Maar wat zet je nu wel en wat zet je nu niet in de factuur? En met welke factuurvoorwaarden dien jij rekening te houden. Ontdek het hier.


Stap 1: Download de gratis factuurtemplate.

Wij hebben voor jou vast een factuur template opgesteld zodat jij deze enkel nog hoeft te personaliseren. De templates vind je hieronder. 

Stap 2: Vermelding van bedrijfsnaam en adres

Je vermeld bovenaan de factuur je bedrijfsnaam zoals geregistreerd bij de KvK. Daarbij vermeld jij je adres en huisnummer gevolgd door je postcode en plaatsnaam waar jou eenmanszaak is gevestigd. Je plaatsnaam in hoofdletters geschreven.

Stap 3: Vermelding van naam en adres van opdrachtgever

Je vermeld de volledige naam van jouw opdrachtgever. Op de tweede regel; Afdeling crediteurenadministratie. Op de derde regel kun je indien van toepassing de naam van ontvanger (contactpersoon) vermelden. Gevolgd met de adresgegevens van jou opdrachtgever. De vestigingsplaats weer volledig in hoofdletters geschreven.

Stap 4: Vermelding van persoonlijke KvK nummer

Het is voor iedere zzp'er in de zorg verplicht om zijn of haar KvK-nummer te vermelden op de factuur. Het KvK-nummer heeft 8 cijfers en kun je terugvinden in het handelsregister van de KvK.

Stap 5: Vermelding van de factuurdatum

De factuurdatum is de datum waarop de factuur is gemaakt. 

 

Stap 6: Vermelding van factuurnummer

Op iedere factuur die je als zzp'er verstuurd dien je een uniek factuurnummer te vermelden. Dit factuurnummer moet een opvolging zijn van je vorige factuur. Een voorbeeld van een nummering kan zijn; 20190001, 20190002, 20190003 etc.

Stap 7: Vermelding van omschrijving geleverde diensten.

Je geeft een omschrijving van de diensten die jij hebt geleverd. In het dit geval 'Gewerkte uren als begeleider 4". 

Stap 8: Vermelding aantal geleverde uren

Je vermeld het aantal geleverde uren per dienst in de kolom aantal

Stap 9: Vermelding van de leverdatum van de diensten

Je vermeld de leverdatum waarop jij je diensten hebt verleend. De factuurdatum en leverdatum dienen dus beide vermeld te worden op de factuur.

Stap 10: Vermelding van de je uurtarief excl. btw

Je vermeld je uurtarief in de kolom prijs. Handelingen die gericht zijn op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens zijn vrijgesteld van btw. Wanneer jij btw vrijgesteld bent door de belastingdienst en je direct naar de opdrachtgever factureert dan hoef je geen btw te rekenen over je factuur. Vermeld op de factuur dan dat jou diensten vrijgesteld zijn van BTW.

Uitzendbureaus die personeel in de zorg uitzenden, moeten altijd 21% btw berekenen over deze diensten. Dit geldt ook als dat personeel een BIG-registratie heeft (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Het is dus belangrijk om direct naar de opdrachtgever te factureren en niet naar het uitzend en/of bemiddelings- bureau. Factureer je toch zonder btw naar het uitzendbureau dan loopt je het risico achteraf alsnog de 21% btw te betalen. 

Stap 11: Btw bedrag vermelden op factuur

Mochten je diensten niet vrijgesteld zijn van btw dan dien je het btw- bedrag te vermelden op de factuur.  Je vermeld dan;

Totaal bedrag excl. BTW,  € 1000,-
                                                                
Totaal BTW                          € 210,- 

                                                                   
Te betalen                             € 1210,- 

Stap 12: Vermelden van betalingscondities

Vermeld op je factuur jouw betalingscondities. De betalingsvoorwaarden geven aan hoelang de opdrachtgever over de betaling mag doen en hoe de betaling gedaan moet worden. 

Er zijn natuurlijk ook handige, betaalbare boekhoud programma's die het voor jou eenvoudig maken een goede factuur op te stellen, zoals te zien is in de video hieronder. 


Heb jij nog tips voor de zzp'er in de zorg tijdens het opstellen van facturen? Laat het ons weten!