Zzp Verzorgende IG

We zien het al een langere tijd. Zorginstellingen zitten krap voor wat betreft goed en gekwalificeerd zorgpersoneel. Met name de Verzorgende Individuele Gezondheidszorg/ Verzorgende IG, ofwel; VIG’ers blijken schaars. In het werkveld kwamen we het zelf ook tegen, en dat stoorde ons. Zo ontstond langzaam maar zeker het idee van Bureau Zorgvuldig. We staan voor zuivere bemiddeling tussen zorginstelling en zzp’er, en dat, door heel Nederland. We werken met eerlijke overeenkomsten met behoud van zelfstandigheid én met behoud van eigen tarief. Je factureert dan ook zelf naar de zorginstelling. Genoeg redenen dus om via ons aan de slag te gaan als zelfstandig VIG’er!

Een ‘goed’ verzorgende IG

De verzorgende IG is opgeleid in het Nederlands middelbaar beroepsonderwijs op niveau 3 en werkt in de verpleging, verzorging, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, kraamzorg of gehandicaptenzorg. Erg afwisselende mogelijkheden dus, zeker als zelfstandige in de zorg! Het is dan ook belangrijk dat het genoemde diploma behaald is om hierin als zelfstandige aan de slag te gaan. De wereld ligt aan je voeten.

 

De ‘juiste’ opleiding

Het is (ook als zzp’er in de zorg) van belang dat je flexivel en ondernemend bent. Als verzorgende IG heb je erg afwisselend werk! Vind je dat leuk? Dan kun je starten met de opleiding Verzorgende IG, welke ongeveer drie jaar duurt.  Wanneer je al ervaring en diploma’s in de sector zorg of welzijn hebt, kun je dit traject mogelijk ook verkort doorlopen. Je kunt hiervoor informatie opvragen bij de verschillende onderwijsinstellingen die de opleiding aanbieden.

Bij deze opleiding leer je hoe je met medicatie om moet gaan en hoe je wonden moet verzorgen. Je leert mensen te helpen bij verschillende activiteiten en hoe je mensen kunt ondersteunen bij taken die zij zelf niet (meer) kunnen. Je helpt ze grip te krijgen op hun leven. Goed kijken en luisteren naar de cliënten is belangrijk om zo een behandelplan met hen te bespreken, welke ondersteuning precies nodig is.

Met het juiste diploma en voldoende discipline kun jij desgewenst je carrière voortzetten als zzp’er Verzorgende IG. Hiervoor staan er via ons bemiddelingsbureau, dat zich voor een groot gedeelte richt op VIG’ers, vaak leuke zzp opdrachten open!

 

Hoe word je zzp’er als Verzorgende IG

We richten ons voor nu even op de Verzorgende IG, maar vanzelfsprekend gelden onderstaande stappen ook wanneer je een ander diploma in de zorg hebt behaald en graag wilt starten als zelfstandige. Want hoe werkt dat dan precies en wat moet er allemaal geregeld worden? Wij leggen het je uit in een paar eenvoudige stappen!

 

Het verschil tussen Helpende, Verzorgende IG en Verpleegkundige

De kerntaak van ieder van bovengenoemde opleidingen is hetzelfde; je draagt zorg voor de ander. De verschillen zitten met name in de complexiteit van de zorg, de verantwoordelijkheden die gedragen worden en de focus op praktijk en-of leidinggeven.

De opleiding tot Helpende is niveau twee en duurt dan ook twee jaar. Wanneer je in het bezit bent van dit diploma mag je cliënten persoonlijk verzorgen, ondersteunen, en activiteiten voor ze organiseren. Je doet dit bijvoorbeeld voor ouderen, gehandicapten, in de kinderopvang, de thuiszorg of in het ziekenhuis.

Als Verzorgende IG (ons bekende VIG’er) niveau drie kent een bredere diversiteit aan doelgroepen en draagt meer verantwoordelijkheden. Hierbij verleen je namelijk niet alleen basiszorg, je voert ook verpleegkundige handelingen uit zoals bijvoorbeeld medicatie toedienen en injecties geven. Aanvullend hierbij is dat je het zorgplan zelf leert opstellen, in plaats van deze enkel uit te voeren. 

Met het diploma tot verpleegkundige niveau vier kun je allerlei kanten op en verleen je complexe zorg aan cliënten. Op zelfstandige basis stel je een verpleegplan samen, vergeleken met de eerdere functies draag je dus meer verantwoordelijkheden en word er meer zelfstandigheid verwacht.

Daarnaast is er nog een HBO diploma niveau vijf te behalen, hiermee kun je overal terechtkomen. Je verzorgt en verpleegt niet alleen, je denkt ook organisatorisch mee om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Ben je als zzp’er verzorgende IG op zoek naar interessante vacatures? Bij ons ben je aan het juiste adres. Wij hebben leuke zzp opdrachten voor je openstaan waarmee je als zelfstandige direct aan de slag kunt bij verschillende organisaties. Wil je je hiervoor aanmelden? Op onze website vind je een aanmeldformulier waar je je gegevens en motivatie kunt achterlaten. Wij nemen vervolgens contact met je op en matchen je met de juiste opdrachtgever! Ook als Verzorgende IG kun je bij ons zelf je zzp tarief bepalen!

Aanmelden als zzp’er in de zorg? Klik dan op onderstaande knop.

Hoe word je zzp’er als Verzorgende IG

Als professional weet je als geen ander dat je gebonden bent aan regels en wetgeving. Je werkt met mensen en dan staat de kwaliteit van zorg altijd voorop.

We richten ons voor nu even op de Verzorgende IG, maar vanzelfsprekend gelden onderstaande stappen ook wanneer je een ander diploma in de zorg hebt behaald en graag wilt starten als zelfstandige. Want hoe werkt dat dan precies en wat moet er allemaal geregeld worden? Als je nog gaat starten als zzp´er in de zorg kun je het stappenplan volgen via de Kamer van Koophandel (KVK) , zo zie je niets over het hoofd.

Wanneer je al gestart bent kun je hier ook eens kijken of je voldoet aan de wet- en regelgeving in de zorg en of het voeren van een keurmerk je voordelen biedt; Stappenplan KVK

 

De Wet WKKGZ

De overheid wil dat iedereen goede zorg krijgt. Daarom hebben zij wettelijk vastgelegd wat goed zorg precies inhoudt en wat er moet gebeurd wanneer mensen een klacht hebben over de zorg. Dit staat in de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (WKKGZ) Deze wet geldt voor alle zorgaanbieders.

Als zzp’er kun je op twee manieren aan de eisen uit de WKKGZ voldoen:

  • Indien je direct handelt in opdracht van je eigen cliënten, moet je zelf regelen dat je aan de verplichtingen van de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg voldoet.
  • Wanneer je opdrachtnemer bent van meerdere zorgaanbieders, moet er een schriftelijke overeenkomst zijn tussen jou en de opdrachtgever, waarin geregeld staat hoe jullie aan de verplichtingen van de WKKGZ voldoen.

Een verklaring omtrent gedrag (VOG) is ook onderdeel van de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg.

 

Algemeen Gegevens Beheer- code (AGB-code)

Deze persoonlijke code heb je nodig om geleverde zorg te declareren. Dit is een landelijke code waaraan je als zorgaanbieder wordt herkend. Je kunt alleen een AGB-code aanvragen wanneer je een geldige BIG-registratie en/of registratie bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister hebt. Om een AGB-code voor je onderneming aan te vragen heb je altijd een registratie in het Handelsregister van het KVK nodig.

 

Bijhouden van een medisch dossier

Als zorgverlener moet je van elke patiënt een medisch dossier bijhouden. In dit dossier staan gegevens over onder meer de gezondheid van de patiënt en over je behandeling.

 

Over schijnzelfstandigheid.

Ben je wel echt zelfstandig ondernemer? Of is er sprake van loondienst? Voorkom schijnzelfstandigheid. Dit is een situatie waarin je een opdracht als ondernemer aanneemt maar eigenlijk in loondienst bent.

Je bent niet in loondienst wanneer blijkt dat je aan de volgende twee voorwaarden voldoet:

  • Tenminste één van deze situaties geldt voor jou:
  • Je bepaalt zelf hoe je je werk doet. Er is geen gezagsverhouding tussen jou en de opdrachtgever.
  • Je kunt het werk ook door iemand anders laten doen.
  • Je krijgt geen loon. Je krijgt loon wanneer je bijvoorbeeld vakantiegeld krijgt of als je doorbetaald krijgt bij ziekte.
  • Er is geen dienstbetrekking.

Je hebt een dienstbetrekking wanneer je tot een bepaalde groep zelfstandigen hoort.

 

 

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

De AVG geldt voor alle bedrijven die persoonsgegevens verwerken. Dit geldt dus ook voor jou als zzp’er in de zorg. Je dient zorgvuldig om te gaan met privacygevoelige informatie van je patiënten. Het maakt daarbij niet uit of je de gegevens handmatig of geautomatiseerd verwerkt.

Verwerken van persoonsgegevens betekend bijvoorbeeld: het verzamelen, vastleggen, opslaan gebruiken, doorsturen, verspreiden en beschikbaar stellen van deze gegevens.

 

Kwaliteitskeurmerk

Als zzp’er in de zorg kun je een kwaliteitskeurmerk aanvragen. Met dit keurmerk hoef je niet steeds aan te tonen dat je voldoet aan alle eisen. Het is een kwaliteitsbewijs waarmee je laat zien dat je professioneel omgaat met je ondernemerschap. Daarnaast geeft het je opdrachtgevers de zekerheid dat je volgens de eisen en regels werkt. Je bent niet verplicht om een keurmerk te voeren.

 

Ben je als zzp’er verzorgende IG op zoek naar interessante vacatures? Bij ons ben je aan het juiste adres. Wij hebben leuke zzp opdrachten voor je openstaan waarmee je als zelfstandige direct aan de slag kunt bij verschillende organisaties. Wil je je hiervoor aanmelden? Op onze website vind je een aanmeldformulier waar je je gegevens en motivatie kunt achterlaten. Wij nemen vervolgens contact met je op en matchen je met de juiste opdrachtgever! Ook als Verzorgende IG kun je bij ons zelf je zzp tarief bepalen!

Aanmelden als zzp’er in de zorg? Klik hier

Op zoek naar verzorgende IG opdrachten/ ADHOC diensten in de zorg? Wij helpen je graag verder.